Cildiniz için iyi haberler
Aşağıdaki uzun süreli çalışmaların sonuçları:
Boston üniversitesinin tanınmış ve itibarlı sağlık merkezinin 1988 ile 2008 yıllarını kapsayan, “ yüksek dağlar güneşi ve yapay güneş banklarının cilt melanomları (tümörleri) riski üzerindeki etkisi” konulu ve de Kopenhag Bispebjerg hastanesi dermatoloji bölümünün 1977 – 1989 ve 1990 – 2002 yıllarını kapsayan “ yapay güneş bankları ile cilt kanseri arasındaki bağlantının incelenmesi” konulu çalışmaları.
Bilimsel uzun süreli çalışmaların kanıtladıkları:
Modern güneşlenme banklarından ölçülü faydalanma sonucunda yüksek cilt kanseri riski bulunmamaktadır!
Yapay güneş ışınlarının olumlu etkisi muhtemel UV-ışını zarar riskinden 10 kat daha fazla!
Güneş bankları vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini üretimine faydalı olup, bedensel ve zihinsel sağlık ve huzura destek vermektedirler!
Photomed Federal ihtisas birliği - Solaryumlar ve güneşlenme derneği e.V.
Güneş ışığı-sistemleri teşvik derneği e.V.
D Vitamini İyileştirir
Dr.Hollick D vitamini hormonunu keşfedenlerden biri. Güneşin olumlu etkilerini kanıtlayan birçok çalışması var. Bu da, “ne güneş karşıtı, ne de güneşe tapan biri olmayı gerekir” tavsiyesinin altını çiziyor.
Işıkla Hastalıklara Karşı Düzenli güneş ışığı ya da yapay ışık; osteoporoz, yüksek tansiyon, diyabet, multipl skleroz, romatoid eklem iltihabı, depresyon ve bağırsak, prostat ve göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı korur.
Vitamin D Eksikliğinin Nedenleri?
- Yaş ilerledikçe vücudun güneş ışığından vitamin D kazanması zorlaşır.
- Yaşam şekli. Gündüzleri vede ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar az D vitamini üretme fırsatınız olur.
- Kültür. İnsanlar vücutlarının her kısmı kapalı şekilde giyinirlerse, güneş ışığı vücutları ile temasa geçemez.
Yetersiz Güneş Işığı ve Bu Nedenle Ortaya Çıkan Hastalıklar:
- Göğüs Kanseri
- Kalın Bağırsak Kanseri
- Şeker Hastalığı
- Yüksek Tansiyon
- Kalp Hastalıkları
- Multipl skleroz
- Yumurtalık Kanseri
- Osteom (Kemik Tümörü)
- Osteoporoz
- Prostat Kanseri
- Sedef Hastalığı
- Raşitizm
- Mevsimsel Depresyon (SAD)
- Kemik ya da Diş Çürümesi
- Tüberküloz
21.Yüzyılda Güneş Işığı ve Sağlık
Güneşle olan ilişkimizin birçok yüzü var ve bu ilişki tarih boyunca büyük değişikliğe uğradı. 1903 yılında güneş tedavisi uygulayan bir terapist Nobel Tıp Ödülünü aldı ve bunu takip eden yıllarda; hastaneler, doktorların güneş ışığını tedavi amaçlı kullanabileceği şekilde kurulmaya başlandı. Güneş ışınları, 20.yüzyılın ikinci yarısında rağbetini kaybetti ve insanlar solaryuma kesinlikle gitmemeleri konusunda uyarılmaya başlandı. Tıp zihniyeti çok az konuda bu kadar emin bir karar dönüşü yapmıştır. Güneş ışığı zarar verebilir ama tıp tarihinde, kronik hastalıkları iyileştirebildiğine ve onlardan koruduğuna dair birçok kanıt var.
20. yüzyılın ilk yarısında güneş ışınlarını tedavi amaçlı kullanan doktorlar helioterapinin işe yaradığını biliyorlardı, ancak
sebeplerini açıklayamıyorlardı. Bir bakıma karanlıktaydılar, çünkü güneş ışığının neden yaraların iyileşmesini hızlandırdığını
ya da tüberküloz hastalıklarını ortadan kaldırdığını açıklayabilen çok az bilimsel teori vardı.
Günümüzde hakim olan, sağlık tedbiri olarak güneşten uzak durmamız yönündeki iddiaları destekleyen çok az bilimsel ya da tarihi kanıt var.
Güneş ışığının melanom oluşumuna sebep olduğu ya da koruyucu güneş kremlerinin melanom oluşumunu önlediği kanıtlanmadı. Melanom oluşumu,kapalı alanlarda çalışan insanlarda, açık havada çalışan insanlardan daha sık görülüyor. Ayrıca melanomlar sık sık gövde ve bacakların arka kısmı gibi, vücudun güneş ışığına ender maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkıyor. Avrupa’da malign melanomlara daha çok kuzeyde kalan, fazla güneş almayan bölgelerde rastlanıyor.
Hayatını açık havada, güneş altında geçiren birisi hastalık riskini azaltır. İngiltere’de güneş ışığı eksikliğinden ölen insanların sayısı cilt kanserinden ölen insanları sayısından kat kat daha fazla. Fakat bu konuda kesin bir yargıya varmadan önce, güneş ışığının vücudu nasıl etkilediği ve hastalıklardan korunurken nasıl bir rol oynadığı yönünde daha fazla bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Güneş ışığından uzak kalmak için para harcamak yerine güneş ışığının etkilerini tam olarak öğrenmek için yatırım yapmalıyız.
Dengelenemeyen D Vitamini Eksikliğine Ne Kadar Sık Rastlanıyor?
Avrupa’nın kuzeyinde ve Amerika’da çok fazla yaşlı insan D vitamini eksikliği ile yaşıyor. Kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre 70 yaşının üzerinde olan kişilerin üçte biri kış aylarında bu sorunu yaşıyorlar. 1995 yılında tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir makaleye göre; bilim adamları, on bir farklı Avrupa ülkesinden 824 yaşlı deneğin kanındaki D vitamini oranını ölçtüler. Bunun sonucunda, erkeklerin %36’sında ve kadınların neredeyse yarısında D vitamini eksikliği olduğunu tespit ettiler. D vitamini alanların ya da yapay UV radyasyonuna maruz kalanların D vitamini seviyeleri tatmin ediciydi. En düşük değerler, daha sıcak olan güney ülkelerinde yaşayan insanlarda görüldü.
Yapılan diğer araştırmalara göre, böyle ülkelerde adet olduğu için güneşten korunmak amacıyla giysi giyen insanlarda da dengesiz bir eksiklik tespit edildi. Yaşlı insanlar çoğu zaman evlerinden ya da huzur veya bakım evlerindeki odalarından dışarı çıkamıyor ve dolayısıyla güneşten uzak kalıyorlar. Güneş ışığının eksikliğini kapatmak için D vitamini almıyor ve kalsiyum ağırlıklı beslenmiyorlarsa, kemiklerinin kırılma ya da herhangi bir kemik hastalığına yakalanma riskleri ciddi bir şekilde artıyor. Yapılan en yeni araştırmalardan bazıları; güneş ışığına çıkamayan yaşlı insanların, günde 800 İU D vitamini almasını tavsiye ediyor. Sadece birkaç hafta kapalı alanlarda kaldıkları zaman bile bu miktarı almaları öneriliyor, çünkü dengeleyebilmek için yeterince rezerv yoksa güneş ışığı eksikliği kendini hemen gösterebiliyor.
Sağlık Tedbiri Olarak Güneş Banyosu
Sağlık tedbiri olarak güneşlenmek isteyen herkesin, önce beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekir. Ailenin herhangi bir bireyi “elit toplumun hastalığına” yakalandıysa belki de önce bir beslenme danışmanına başvurmak daha iyi olur. Besleyici gıda tüketimi, Rollier’in güneş tedavisinin (helioterapi) ayrılmaz bir parçasıydı.
Bir kişi doğru beslenmediği zaman güneş ışığı deriye zarar verebilir. Bunun altını çizmek gerekir. Amerikalılar gibi yağlı beslenen ya da yeterince sebze, besleyici gıda ve taze meyve tüketmeyen insanlar için güneşlenmek tehlikeli olabilir. Çok fazla yağlı besin tüketen insanlar güneşe fazla çıkmamalı ve güneşe karşı korunmalıdır. Böylece aynı anda hem yağlı beslenmenin hem de güneş ışığı eksikliğinin sebep olduğu sonuçlara tanık olacaklar.(Zane Kirne: Sunlight Could Save Your Life, Güneş Işığı Hayatınızı Kurtarabilir)
-
Güneş banyonuzu planlayın: Güneş banyolarınızı yılın sadece iki ya da üç haftasına sıkıştırmayın.
-
Yurt dışına ya da sıcak iklimli bir yere gittiğiniz zaman, güneşe çıkmadan önce birkaç gün boyunca hava banyosu yapın.
-
Kendinizi güneşte pişirmeyin. Sağlık tedbiri olarak güneşlenirken hava sıcaklığının 18ºC’nin altında olması gerekir.
-
Güneş banyosu için yılın en uygun mevsimleri ilkbahar ve yaz başlangıcıdır.
-
Sabahın erken saatlerindeki güneş daha yararlıdır. Güneş banyonuzu gün başladıktan hemen sonra yapın.
-
Sık yapılan kısa güneş banyoları, uzun süre güneşte kalmaktan daha sağlıklıdır.
-
Önemli olan güneş ışınlarının tüm spektrumunu almanız. Bu nedenle koruyucu krem ya da güneş bloke ürünleri kullanmayın.
-
Yüz, ense ve başınızdaki hassas derinin korunması için şapka takın.
-
Güneş ışığına karşı duyarlıysanız güneş banyosuna ayaklarınızla başlayın. Daha sonra bacaklarınızla ve en son dikkatli bir şekilde karın ve göğüs kısımlarıyla devam edin.
-
Bronzlaşmak istiyorsanız bunu yavaş yavaş yapmaya dikkat edin. Önce güneş ışığına ne kadar duyalı olduğunuzu tespit edin. Vücudunuzun daha hassas bölgelerini güneşe daha sonra maruz bırakın.
-
Rafine besin yerine besleyici gıdalar tüketin.
-
Güneşlenirken her zaman dikkatli olun ve güneş yanığına izin vermeyin.